Yaşlılıkta diş eti hastalıkları ve diş çürümesi gibi problemler artıyor!

Yaşlanmayla diş eti hastalıkları ve diş çürümesi gibi problemlerin arttığına dikkati çeken diş hekimi Sevcan Yavuz, bu problemler tedavi edilmezse diş kaybına yol açabildiğini söyledi.

CAHİT ERYILMAZ

Diş eti hastalıklarının diş kaybının en önemli nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Yavuz, “Yaşlı bireylerin ağız ve diş sağlığını korumak genel sağlık ve yaşam kalitesi için çok önemli” dedi.

Diş Hekimi Sevcan Yavuz,  yaşlanma sürecinde ağız ve diş sağlığının nasıl etkilendiği hakkında bilgi verdi.

Yavuz, “Bu problemler tedavi edilmezse diş kaybına yol açabilir. Diş eti hastalıkları da diş kaybının en önemli nedenlerinden biridir. Yaşlı bireyler, diyabet, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi kronik hastalıklara sahip olma eğiliminde olduklarından diş eti hastalıklarına daha yatkındırlar” dedi.

Tükürüğün ağızdaki yiyecekleri yıkadığı ve bakterileri yok ettiği için ağız ve diş sağlığı için önemli olduğuna vurgu yapan Yavuz, “Yaşlanma ile birlikte tükürük üretimi azalır bu da ağız kuruluğuna ve diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına daha yüksek risk anlamına gelir. Ağız kuruluğu ise tat alma duyusunda azalma, yutma güçlüğü ve ağızda yanma hissi gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Ayrıca yaşlı bireylerde, protez kullanımı veya bazı ilaçların yan etkisi gibi çeşitli nedenlerden dolayı ağız yaraları da yaşanabilir. Yaşlanma ile birlikte tat alma duyusu da azalabilir. Bu durum, beslenme düzenini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

YAŞLI BİREYLERİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER

Yavuz, yaşlı bireylerin ağız ve diş sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu,“Günde iki kez diş fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak. Düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmek. Diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için gerekli adımları atmak. Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak. Yeterli su içmek. Tükürük akışını artırmak için sakız çiğnemek veya şekersiz pastiller kullanmak. Protezin hijyenine dikkat etmek. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek.”

YAŞLI HASTALARDA YAYGIN SORUN; DİŞ EKSİKLİĞİ

Diş eksikliği durumlarında yaşlı hastalara hangi seçeneklerin sunulduğunu daanlatan Yavuz, “Diş eksikliği, yaşlı hastalarda yaygın bir sorundur ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Diş eksikliğini gidermek için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur” dedi.

 “İYİ BİR AĞIZ HİJYENİ, DİŞ EKSİKLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”

Yaşlı hastaların diş hekimi kontrollerini düzenli olarak yaptırmalarının önemine de işaret eden Yavuz, “İyi bir ağız hijyeni, diş eksikliğinin önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. Yaşlı hastalar, diş eksikliği sorununu çözmek için çeşitli tedavi seçeneklerine sahiptir. Doğru tedavi seçeneği ile yaşlı hastalar, genel sağlıklarını ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde iyileştirebilirler. Yaşlı hastalar için en iyi tedavi seçeneği, hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır” diye konuştu.