Vatandaşın alım gücü düştü!

Mersin’de ayakkabı tamirciliği yapan İlhami Cingöz, vatandaşın alım gücü düştüğünden dolayı, eski ayakkabıları ve çantaları onardıklarını söyledi.

GAMZE GÜLSER

Uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yaptığını ifade eden Cingöz, ekonomik koşulların her yıl daha kötüye doğru gittiğine vurgu yaparken, eski ayakkabıları yaptırmanın, yeni ayakkabı almaktan daha karlı olduğuna dikkat çekti.

Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte ayakkabı tamircilerinin iş yoğunluğu oldukça arttı.

Havaların soğuması ve yağışların artması ayakkabılara verilen önemi arttırdı. Önceki yıllara göre kışlık ayakkabı ve bot fiyatlarındaki artış, tamircilerin yoğun mesai yapmasına neden oldu.

Tamir işlerinin eski yıllara göre daha fazla olduğunun altını çizen 25 yıllık ayakkabı tamir ustası İlhami Cingöz,” Ekonomik şartlar ağır olduğu için ayakkabılar pahalı ve insanlar mecburen tasarrufa gidiyor. Tasarrufa gittiği için de eski ayakkabıları değerlendirmeye çalışıyorlar. Vatandaş eskiden duyarsız davranıyordu. Ayakkabısı eskidiği zaman giymiyordu. Ama şimdi ayakkabılar bize torba torba geliyor. 1000-1500 liradan aşağıya sıfır ayakkabı satılmıyor. Onun için biz de eski ayakkabıları sıfır haline yakın hale getiriyoruz ve vatandaşlara teslim ediyoruz. En çok taban değiştirme türünde tamirler yapıyoruz” dedi.

“KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN BU MESLEĞİ ÖĞRENDİM”

Küçük yaşlardan itibaren ağabeyleri ile bu mesleği öğrendiğini söyleyen Cingöz; “Okul dönemlerinde hafta sonu ve yaz tatillerinde çalışmaya gidiyordum. Bu sayede mesleği öğrendim. Bu zamana kadar meslekte herhangi bir zorluk yaşamadım. Herhangi bir zorluğu da yok. Yıllardır geçimimi bu meslek sayesinde sağlıyorum. Sadece bu meslekte yetişen eleman sıkıntısı var. İnşallah ileriki zamanlarda bu sıkıntı ortadan kalkar” diye konuştu.

Cingöz, “Daha çok ayakkabı ve çanta tamirciliği yapıyoruz. Bayan çantası ve okul çantaları daha çok geliyor. Bazı müşterilerimde daha önce aldığı markalı ayakkabılarını tamir ettirip, yeniden giyiyor” şeklinde konuştu.