Sanat ve Ekonomi

Sanat, güzelliklerin insan emeğiyle şekillendirilip, topluma haz ve heyecan duyulmasını sağlamaktadır. Sanat,  farklı alanlarda çeşitli aktivelerle yapılmaktadır. Müzik, resim, heykel, sinema, tiyatro ve benzeri alanlarda, sanat duyumsal ve görsel olarak yapılmaktadır. Bu tür aktiviteleri yapan kişilere de sanatçı denilmektedir. Sanatçılar halkın içinden çıkıp, var olan güzellikleri değerlendirerek, halka haz, heyecan, stresten uzaklaşma gibi yararları sağlamaktadır. Bu türden duyguları sağlayan; sağlayabilen kişiler, sanatçılar, halk içinde, önemli biri haline gelirler. Halkın gönlünde vazgeçilmez yer edinirler ve sıra dışı olurlar.Bu sıra dışı olmalarının temel sebebi, yarattıkları eserlerin toplumun duygularında, pozitif etki sağlamalarından kaynaklamaktadır.Toplum yaşamak için nasıl besinlere muhtaçsa haz ve heyecanı duymak için sanata da öyle muhtaçtır.

***

Ekonomi, toplumun temel ihtiyaçlarını ve özel ihtiyaçlarını tedarik etme geliştirme tekniğidir. Ekonomi çok çeşitlidir. Toplumdan topluma değiştirmektedir. Aynı zamanda ekonomi, toplumları birbirinden farklı kılmaktadır. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, geride kalan ülkelerin tanımı ekonomi ile belirlenmektedir. Ekonomisi iyi olan ülkelere gelişmiş ülkeler, ekonomisi iyiye doğru giden ülkelere, gelişmekte olan ülkeler ekonomisi kötü olan ülkelerde gelişmemiş ülkeler denilmektedir. Ekonomi, genel olarak; sanayi, tarım, pazarlama, turizm, taşımacılık faaliyetlerini kapsar. Toplumlar, ekonomiye ilk olarak tarımla başlamışlardır. Üretilen ihtiyaç fazlası ürünler, başka toplumlara ulaştırmak için pazarlama faaliyeti geliştirmişler. Bu tür faaliyetleri gerçekleştirmek için taşıma araçlarına ihtiyaç duymuşlardır. Hem tarımsal üretimi kolaylaştırmak, hem taşıma imkânlarını sağlamak için sanayi faaliyeti gelişmiştir. Sanayi faaliyetini gelişmesiyle toplumları daha çabuk çağ atlamışlardır. Tarımsal ürünler işlenmeye başlanmış, farklı ihtiyaçlar sağlanmıştır. Bu vesileyle toplumların refah düzeyi yükselmiştir. Bu yükseltme insanların farklı yerleri, farklı toplumları görme isteklerini kolaylaştırmıştır. Bu kolaylık turizm faaliyetini geliştirmiştir.

***

Ekonominin tüm faaliyetleri birbirlerini etkilemektedir. Bu etkileşimi ciddiye alan, iyi değerlendiren toplumlar; bu tür etkileşimi sağlamakta geciken toplumlardan daha çabuk gelişmişlerdir. Bu gelişmişlik, toplumların farklı alanlarda, faaliyetlerin yapabilme olanağını sağlamıştır.Bu nedenle ekonomi gelişmişlik ile sanat gelişmişliği paralel olmuştur. Çünkü sanatın, sanat eseri olabilme yönünde ciddi ekonomik gereksinimlere ihtiyaç duyulmuştur. Aynı zamanda sanat, ekonomi faaliyeti olarak halka geri dönmüştür. Sanatta var olan güzelliği, hazzı almak için insanlar maddi değerleri ödemektedirler yani manevi değerleri almak için maddi değerler ödenmektedir. Bu değerler sanatı yapan sanatçılar ve bu sanatın gelişmesini, dağıtılmasını, sağlayan yer ve mekân tedarik edenler arasında paylaşılmıştır. Diğer taraftan sanatın maneviyatını yaşayan insanlara, yine maddi değerler karşılığında hizmet sağlayan, yani ekonomik faaliyet gösteren gruplar pay almışlardır.

***

Sanatın yapılması ve geliştirilmesinde yapılan harcamanın daha fazlası, o sanatı benimseyen, haz duyan toplumdan geri tedarik edilmektedir. Bunun içindir ki, gelişmiş ülkelerde sanat ve sanatçı gelişmemiş ülkelerdekinden daha çok önemsemektedir. Çünkü ciddi bir ekonomik faaliyet tekniği olarak görülmektedir. Gelişmemiş ülkelerde sanat ve sanatçı egemen ideolojilere hizmetkâr ve hizmetkârlık faaliyeti olarak benimsenmektedir. Egemene hizmet etmeyen sanat eseri rağbet görmez; egemene hizmet etmeyen sanatçı ya sürgün edilir ya da ceza evinde çürütülür.