Ahiliğin hedefi insandır

Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (ESOB) bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları yapıldı. ESOB Başkanı Dinçer, “Ahiliğin hedefi insandır” dedi.

ABDULLAH ÖZTÜRKMEN

ESOB tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, dün sabah Cumhuriyet Meydanında, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ve Yönetim kurulunun Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla start aldı.

ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, “Ahilik bir derya  ve günümüzde de kullanılabilecek tüm değerleri bünyesinde barındırıyor” dedi.

Dinçer, “Ticaret Bakanlığımızın yönetmenliği doğrultusunda hazırlanan Valiliğimiz koordinesinde gerçekleşen ve Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince organize edilen 26.Ahilik Kültür haftasında her birlikteyiz yine. Ahilik bir derya. Ahilik 12 ve 13.cü yüzyılda orta Asya’dan, Anadolu’ya gelen zanaatkârlarımızın ayakta kalmaları ve tutunabilmeleri için yerli esnaf ve sanatkarlarla rekabet edebilmeleri için bir zorunluluktan ortaya doğmuştur. Bu zorunluluğu Ahi Evran gerçekleştirmiştir. Özellikle dericilik mesleği ile başlayan ve daha sonra 32 mesleği de içine alan, sadece Anadolu’da değil, Kırımı’da içine alan çok geniş bir yelpazede yıllar boyu mesleki birlik ve beraberliği, mesleki standarttı, tüketici koruma ile her önlemi almış ve günümüze kadar bu kültür devam etmektedir. Ahiliğin hedefi insandır. Ahilik insanı hedef almış, insana yatırım yapmış, insanı yetiştirmiş, güzel ahlak, dini temeller ve en önemlisi de mesleki eğitimle donatarak, piyasada esnaf ve zanaatkarlık yapmasına izin vermiştir. Ahilik teşkilatına girmek bir ayrıcalıktır” diye konuştu.

“AVM’LER YERLİ ESNAF VE SANATKARIMIZI BİTİRME NOKTASINA GELDİ”

Esnaf ve sanatkarlarını sıkıntılarına da değinen Dinçer, “Günümüzde esnaf ve sanatkarımız gerçekten sıkıntı çekmekte. Ticarette ülkeler arasında sınır kalmadı, e ticaret aldı başını gitti. 2018’de e ticaretle gerçekleşen ticaret hacmi 60 milyar doları buldu ve günden güne de bu oran gittikçe yükselmekte. Esnafımız, bir taraftan büyük AVM’ler, zincir marketler ve bunların verdiği sıkıntılarla boğuşurken; bir taraftan teknolojik gelişmeler esnafımızı son yıllarda inanılmaz derecede sıkıntıya soktu. AVM’lerle ilgili uzun süredir mücadele veriliyordu, perakendecilik sektörünü düzenleyen yasa tasarısı birkaç sene önce çıktı ama maalesef esnaf ve sanatkarın derdine ilaç olacak ölçüde değil. AVM’ler ve küresel sermaye, yerli esnaf ve sanatkarımızı maalesef bitirme noktasına geldi. Kuralsız çalışıyorlar ve özellikle çevresinde bulunan 52 meslek dalını tüketme noktasına gelmiştir” diye konuştu.

ESNAF MASASI

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ESOB tarafından önerilen Esnaf Masası kurma çalışmalarını bitirmek üzere olduklarını ve önümüzdeki günlerde hayata geçireceklerini belirtti. Büyükşehir Belediyesi’ne ait dükkanlarla ilgili esnafın kendisinden beklentilerini olduğunu dile getiren Seçer, “Yerel yönetimler olarak, esnafa bu konuda yardımcı olmak zorundayız. Belediye Başkanı olarak, iyi niyetle, samimiyetle, yasaların bana verdiği yetki dahilinde bu konuda çalışma yaptığıma inanmanızı istiyorum. Bu sorunu en kısa sürede çözeceğiz. Biz, belediye olarak esnafın alanına girmek istemiyoruz. Belediye bir ticarethane, belediye başkanı bir tüccar değildir. Ancak, vatandaşı önceleyen politikaları ortaya koymamız lazım. Ekmek fabrikamız ekmek üretiyor. Bunu tamamen yoksul yurttaşlarımıza bir imkan sağlamak amacıyla yapmaktayız. Fırıncılarımızla mücadele etme gibi bir derdimiz yok. Halk Kart uygulaması 1 Ekim’den itibaren faaliyete giriyor. 10 bin yoksul yurttaşımızın cebine bu kart girecek. Bunun belediyemize maliyeti, her ay 1 milyon lira, yılda 12 milyon lira. Esnafımızı ilgilendiren yönü, vatandaşlarımız alışverişlerini anlaşma yaptığımız yerli esnafla, mahallenin bakkalıyla, küçük marketiyle yapacak. Her ay 1 milyon lira esnafımızın kesesine girecek” şeklinde konuştu.

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN GAYRET EDECEĞİZ

Vali Ali İhsan Su,  “Bizi biz yapan ve ayakta tutan kültür değerlerimiz, ananelerimiz, örflerimiz, inançlarımız vardır. Bu kültür değerlerimizden en önemlilerinden biri de Ahilik kültürüdür. 13. yüzyıldan günümüze var olan Ahilik teşkilatıyla milletimiz, esnaf ve sanatkarımız birbirine bağlanmış, tutunmuş, kendi sorunlarını çözmek için gayret sarf etmiş ve bu kültürü nesilden nesle aktararak, birlikte yaşamanın, paylaşmanın, dayanışmanın, sevginin, saygının, hoşgörünün en güzel örneğini vermiştir. Esnafımızın, sanatkarımızın sorunlarının çözümü için hep birlikte gayret edeceğiz. Biz Valilik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da esnafımızın, sanatkarımızın, tüm vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi ile devam eden kutlamalarda, daha sonra temsili şed kuşanma töreni yapıldı. Temsili törenin ardından yılın İl Ahisi seçilen, 64 yıldır tornacılık mesleğini yapan, şu ana kadar 100’ün üzerinde kalfa, usta ve çırak yetiştiren 78 yaşındaki Erdem Öncü’ye, ödülünü Vali Su ve Birlik Başkanı Dinçer birlikte verdi. İl Çırağı seçilen dökümcü çırağı Mehmet Akif Kaya ile İl Kalfası seçilen oto motor tamircisi Ferdik Kundakçı da ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldı.

Kutlamalarda, 64 yıldır tornacılık yapan Erdem Öncü, ‘Yılın İl Ahisi’ seçilirken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e de ‘Yılın Ahisi’ unvanı verilerek şed giydirildi.