Yılbaşında beslenme

Yeni bir yıla yaklaşırken, Yılbaşında ve sonrasında beslenme ile ilgili nasıl bir yol çizileceği hakkında Uzman Diyetisyen Duygu Bilgin açıklamalarda bulundu.

  • ABDULLAH ÖZTÜRKMEN

Yılbaşı günü ve ertesinde nasıl mı beslenmeliyiz? Uzman Diyetisyen Duygu Bilgin beslenme ilgi ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

Bilgin, “İyi, kötü 365 günü tamamladık yeni bir yılın başlangıcına geldik. Sağlıklı olmak her şeyin başında gelmektedir. Bu nedenle de sağlıklı olabilmek için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Yeni bir yıla girerken keyifli sofralar, uzun sohbetler, birbirinden farklı içecekler ve lezzetli yemekler düzenleniyor. Ve tabi ki de yediğimize içtiğimize dikkat etmiyoruz. Daha sonrasında elbette ki bu yiyecekler bize gaz, şişmanlık ve hazımsızlık olarak geri dönüyor. Hele ki kalp, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları var olan kişiler buna çok dikkat etmesi gerektiği yerde bir günlük bir şey olmaz diyerek es geçiyorlar. Oysaki ne şekilde yenileceğini bilmek ve abartmamak kaydıyla yılbaşı gecesi ipin ucunu biraz kaçırmak elbette mümkün. Hadi gelin beraber yılbaşı gecesi nelere dikkat etmeliyiz beraber bakalım….

-Yılbaşı gecesine hazırlandığınız sofralara fazla aç oturmamaya çalışın.

-Dışarıda veya bir davette olacaksınız,  gitmeden önce sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeniz sofraya aç oturmamanızı sağlar ve daha kontrollü yemenize yardımcı olur.

-Yemeğe başlarken sıralama ilk önce salata ve çorbayı tüketin.

-Mezelerinizi peynir ve yoğurtan oluşacak şekilde ayarlayın.

-Sofranızda kızarmış yemekleri tercih etmek yerine haşlama, buğulama ve fırında pişirilmiş yemekleri tercih edin.

-Karbonhidrat içeriği yüksek olan pilav, makarna, ekmekten yemekler den uzak durun. Kesinlikle tüketilecek diyorsanız o zaman bu grupta olan yalnızca bir tanesini seçin.

-Sofranızda salata çeşitlerini bol miktarda bulundurun. Mutlaka çeşitli haşlanmış sebzelere yer verin.

-Asitli içeceklerden uzak durun.

Yılbaşı sonrası için öneriler;

-En az 2-2,5 litre su içiniz. Yeni yıla uyanınca; 2 bardak su ile başlayınız.

-Gün içinde 1-2 fincan zencefilli, limon ve kiraz saplı bitki çayı içebilirsiniz.

-Akşam yemeğinden sonra ise; 1 su bardağı kefir hem sindirim sorunlarına hem de ödeme iyi gelecektir.

-Hafif yemekleri tercih etmelisiniz.

-Fiziksel aktivitenizi de normale göre arttırmamız gerekecektir.

Yeni bir yılda sağlığınız içinde bir karar alın. Eğer sizde obezite risk grubunda yer alıyorsanız sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek kilo vermek yeni yıl hedeflerinizden biri olmalıdır.