Rinoplasti Nedir?

Mersin Sistem Tıp Cerrahi Merkezi Kulak Burun Boğaz hastalıkları Op. Dr.Cüneyt Bozkut, Rinoplastin en yaygın estetik cerrahi türlerinden birinin olduğunu söyledi.

FATMA NUR ÇANKAYA

Mersin Sistem Tıp Cerrahi Merkezi Kulak Burun Boğaz hastalıkları Op. Dr.Cüneyt Bozkut, “Burun estetiği, kemiği veya kıkırdağı değiştirerek burnunuzun şeklini değiştirmek için yapılan ameliyattır” dedi.

Bozkut, “Rinoplasti, en yaygın estetik cerrahi türlerinden biridir. Rinoplasti Nedenlerini bir başlık altına alırsak, insanlar, bir yaralanma sonrası burunlarını onarmak, solunum problemlerini veya doğum kusurlarını düzeltmek için veya burun görünümünden memnun olmadıkları için rinoplasti yaptırırlar. Rinoplasti yoluyla burnunuzda yapılabilecek olası değişiklikler şunlardır:

  • boyutta bir değişiklik
  • açı değişikliği
  • köprünün doğrultulması
  • ucun yeniden şekillendirilmesi
  • burun deliklerinin daralması

Burun estetiğiniz sağlığınızdan çok görünümünüzü iyileştirmek için yapılıyorsa, burun kemiğiniz tamamen büyüyene kadar beklemelisiniz. Kızlar için bu 15 yaş civarıdır. Erkekler biraz daha büyüyene kadar büyümeye devam edebilirler. Ancak nefes darlığı nedeniyle ameliyat oluyorsanız, rinoplasti daha genç yaşta yapılabilir.

Rinoplasti için hazırlık

Rinoplasti için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışmak için önce cerrahınızla görüşmelisiniz. Ameliyatı neden istediğiniz ve yaptırarak neyi başarmayı umduğunuz hakkında konuşulur.

Tıbbi geçmişinizi incelenip  size mevcut ilaçlar ve tıbbi durumları sorulur. Aşırı kanamaya neden olan hemofili hastalığınız varsa, herhangi bir elektif ameliyatı önerilmez.

Ne tür değişiklikler yapılabileceğini belirlemek için burnunuzun içindeki ve dışındaki cilde yakından bakarak fizik muayene yapılacaktır. Kan testleri veya diğer laboratuvar testleri istenebilir.

Aynı zamanda herhangi bir ek ameliyatın yapılıp yapılmayacağı da değerlendirilecektir. Örneğin, bazı insanlar çenenizi daha iyi tanımlamak için bir prosedür olan, rinoplasti ile aynı zamanda çene büyütme ameliyatı da yaptırır. Bu konsültasyon, burnunuzun çeşitli açılardan fotoğraflanmasını da içerir. Bu çekimler, ameliyatın uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmek için kullanılacaktır ve ameliyat sırasında başvurulabilir. Ameliyattan iki hafta önce ve iki hafta sonra ibuprofen veya aspirin içeren ağrı kesicilerden kaçınmalısınız. Bu ilaçlar kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatır ve daha fazla kanamanıza neden olabilir. Cerrahınıza hangi ilaçları ve takviyeleri aldığınızı bildirin, böylece onlara devam edip etmeme konusunda size tavsiyede bulunulabilir.Sigaralar iyileşme sürecini yavaşlattığı için sigara içenler burun estetiğinden iyileşmede daha fazla güçlük çekerler. Nikotin kan damarlarınızı daraltır, bu da dokulara daha az oksijen ve kan gitmesine neden olur. Ameliyattan önce ve sonra sigarayı bırakmak iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Rinoplasti Prosedürü

Genellikle genel anestezi kullanılır. İşlem genellikle bir saat sürer.

Rinoplastiden İyileşme

Ameliyattan sonra en az birkaç saat bir iyileşme odasında izleneceksiniz. Her şey yolundaysa, o gün daha sonra ayrılırsınız. Sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacak çünkü anestezi sizi yine de etkileyecektir. Karmaşık bir prosedürse, bir veya iki gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başınızı göğsünüzün üzerine kaldırarak dinlenmek isteyeceksiniz. Burnunuz şişmişse veya pamukla tıkanmışsa, kendinizi tıkanmış hissedebilirsiniz. Kişilerin genellikle ameliyattan sonra bir hafta kadar atelleri ve pansumanlarını yerinde bırakmaları gerekir. Emilebilir dikişleriniz olabilir, yani bunlar çözülür ve çıkarılması gerekmez. Dikişler emilemezse, dikişleri almak için ameliyattan bir hafta sonra doktorunuzu tekrar görmeniz gerekir.

Ameliyatınızdan birkaç gün sonra drenaj ve kanama yaşayabilirsiniz. Burnunuzun altına bantlanmış bir gazlı bez parçası olan damlama pedi, kan ve mukusu emebilir.  Size damlama yastığınızı ne sıklıkla değiştireceğinizi söylenecektir. Başınız ağrır, yüzünüz şişer ve doktorunuz ağrı kesici ilaç verebilir.

Ameliyatınızdan birkaç hafta sonra aşağıdakilerden kaçınmanız gerekmektedir;

  • koşma ve diğer yorucu fiziksel aktiviteler
  • yüzme
  • burnunu üflemek
  • aşırı çiğneme
  • gülmek, gülümsemek veya çok fazla hareket gerektiren diğer yüz ifadeleri
  • kıyafetleri başının üzerine çekmek
  • gözlükleri burnuna yaslamak
  • güçlü diş fırçalama

Özellikle güneşe maruz kalma konusunda dikkatli olun. Çok fazlası, burnunuzun etrafındaki derinin kalıcı olarak rengini değiştirebilir. Bir hafta içinde işe veya okula dönebilirsiniz.

Rinoplasti, göz çevrenizdeki bölgeyi etkileyebilir ve birkaç hafta boyunca göz kapaklarınızın çevresinde geçici uyuşma, şişme veya renk değişikliği olabilir. Nadir durumlarda, bu altı ay sürebilir ve hafif şişlik daha da uzun sürebilir. Renk solmasını ve şişmeyi azaltmak için soğuk kompres veya buz paketleri uygulayabilirsiniz. Rinoplasti sonrası takip bakımı önemlidir.