Nankörlük üzerine!

‘Duvar yapıldıktan sonra duvarcı unutulur!’.. Gerçekten doğru bir söz. Duvarcı, o duvarı yaparken ne emekler harcar ama o duvar yapıldıktan sonra kim duvarı yapmış, nasıl yapmış umurunda bile olmaz.

Çoğu zaman yanlış insanları hayatta bulundurmaktan kaynaklanan durumdur. Çok güzel bir söz vardır bununla ilgili, merhametten maraz doğar diye. Ama hep mi bu yanlış insanlar bizi bulur veya bu yanlış insanları seçeriz? bu da tesadüf müdür? Orası bilinmez.

Vefasızlık anlamına da gelen nankörlük, her kesimden kişinin karşılaşabileceği bir durumdur. Kişi birine her ne kadar yarım etse de karşılığında kötülük buluyor ise buna nankörlük denilmektedir. Bu nankörlük karşısında sinirlenmek yerine çok daha erdemli bir tavır sergileyerek karşınızdaki kişiyi utandırabilirsiniz.

Nankörlük, insanların iç dünyasında olumsuz bir etki yaratan ve ilişkileri zedeleyen bir duygudur. Şükran ve minnettarlık, insanların iç huzurunu koruyan ve karşılıklı saygıya dayanan değerlerdir. İyiliklerin farkında olmak ve minnettarlık duymak, insanın kalbini aydınlatır ve içsel huzura ulaşmasına yardımcı olur.

Yapılan iyiliklere karşı hak ettiği değeri göremeyen kişi büyük bir kırgınlık yaşar. Emeklerini görmezden gelen ve nankörlük yapan kişilere dolaylı yoldan bunu anlatmaya çalışır. Bu nankör kişiler hayatımızın her alanında karşımıza çıkar.

Sosyal ilişkilerde yaşanan değer görülmeme ve yaptıklarının karşılığını alamama durumunda bundan rahatsızlık duyarız.

Nankör insan her şeyin fiyatını bilen fakat hiçbir şeyin kıymetini bilmeyen kimsedir.

Çünkü huysuz bir insan düzelebilir, cahil insan akıllanabilir, sinirli insan sakinleşebilir. Ama nankör insan asla değişmez! Yaptıklarının değerini alamama noktasında bazı zamanlar üzüntü duyulur. Aynı zamanda kişi, değer göremediği kişilere karşı geri çekilir ve o kişiye laf sokacak cümleler kullanmayı tercih eder.

Her şeyde bir kötülük görmeyi en çok nankörler öğretir. Nankörlere ok atmasını öğretmeyin, gün gelir sizi nişan alırlar.

İnsanlara onları size nankörlük yapmaya mecbur bırakacak kadar büyük iyiliklerde bulunmayın.

En çok da iyilik yaptıklarınızdan koruyun kendinizi. Çünkü en önce onlar unutup arkanızdan vurur sizi! Kimseyi kırmamak için verdiğin onca mücadeleden sonra bile hala vefasızlık ve nankörlük görüyorsan; yanlış insanlara değer veriyorsun demektir.