Kuraklık, ülkemizin temel sorunlarından biri olmasın!

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, Türkiye’nin küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkelerin başında geldiğini söyledi.

GAMZE GÜLSER

Gelbul, “Gerekli önlemler alınmadığı zaman ülkemiz küresel ısınmadan etkilenebilir. Kuraklık, ülkemizin temel sorunlarından biri olmasın!” dedi.

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, dünyada yaşanabilecek en büyük doğal afetlerden birisinin kuraklık olduğunu söyledi.

Gelbul, “Kuraklığı, meydana getireceği zararlar açısından en önemli doğal afetlerden biri olarak kabul edebilir ve ‘doğanın gizli tehlikesi’  olarak adlandırılabiliriz. Kuraklık değişkenlik gösterebilir. Kimi zaman mevsimseldir, kimi zamanda yıllarca sürebilir.  Artan nüfus, nüfus ve yapılaşma yoğunluğunun artışı ve kentleşme dinamikleri göz önünde bulundurduğumuzda, ülkemizde su kıtlığı sorunuyla yakın zamanda karşı karşıya kalınabileceğimiz uzamanlar tarafından öngörülmektedir. Küresel ısınmaya bağlı olarak su kaynaklarının önemli ölçüde azalması ve gözlenen diğer süreçler, çölleşme, canlı türlerinin yok olması, doğal afetlerin sayısında artış gibi ekolojik bozulmalara neden olmaktadır. Geliştirilebilecek stratejiler arasında kuraklıkla mücadele edilebilmesi için ülke genelinde sistemli bir afet planlaması sürecinin hayata geçirilmesi gereklidir” dedi.

KURAKLIKLA MÜCADELE

Kuraklıkla mücadeleye dikkat çeken Gelbul, “Kuraklıkla mücadelede acil eylem planları olmalıdır. Bu acil planlar içerisinde, kuraklıkla ilgili farkındalık oluşturmak. Kuraklık gözlenen bölgelerde arazi kullanım planlamasının yanı sıra geçim planlamasının yapılması, orman yangınlarına karşı üst düzey tedbirlerin alınması önemlidir. Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde ani sıcaklık artışları, nemin azalması gibi ciddi meteorolojik olayları yaşadığımız bölgemizde ve Akdeniz havzasında olası yangınlara karşı tüm kurumların önceden tedbirleri alması ve gerekli teknik teçhizat ve ekipmanların hazır bulunması ormanlarımızı korumak adına çok önemlidir” diye konuştu.