Bugün köşe yazımı 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’ne ayırmak istedim. Çünkü yerel seçimlerin yapılmasına 4 ay gibi kısa bir süre kaldı. Yapılacak yerel seçimlerde kadınların seçme ve seçilme hakları büyük önem taşıyor.
Var olan partiler kadınları sadece seçmen olarak görmeleri yeterli değil, onlara seçilme olanakları tanınmalı. Birçok seçilebilecek yerlerde yerde kadın potası uygulanmalı. Birçok yerde belediye başkanlıkları, meclis üyelikleri, muhtarlıklar Topluma hizmet etme fırsatı yaratılmalı.
1910 yılında Kopenhag’daki ikinci buluşmalarında kadınların seçme hakkı için mücadele günü olarak uluslararası bir kadınlar günü kararlaştırmışlardır.
5 Aralık 1934 tarihinde, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabul edilmesi ile ”5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” ülkemizde her yıl kutlanmaktadır.
Dünya Kadın Hakları Günü, kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel başarılarını kutlamanın yanı sıra, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmeyi amaçlamaktadır.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
1910 yılından itibaren kadın hakları yolunda seçme ve seçilme bata olmak üzere kadın hakları yolunda alınan karar, dünyaya emsal teşkil etmiş, Fransa, İtalya, İsviçre, Yunanistan, Belçika, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkeler Türkiye Cumhuriyeti’nden yıllar sonra kadın vatandaşlarına bu hakkı tanıdı. 5 Aralık tarihi, Kadın Hakları Günü’nün dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul ediliyor.
Kadın haklarının ihlal edilmesi insan haklarının ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Çünkü kadın aynı zamanda insan demektir. İnsan hakları ve özgürlükleri, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ile ve aynı zamanda anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Kadın ve erkek eşitliği güvence altına alınmışken ülkemizde ve dünyada en çok kadınların hakları ihlal edilmektedir. Bu hak ihlalleri başta kadın olmak üzere, kendisini ve çevresini etkilemektedir. Günümüzde artan kadına karşı fiziksel ve psikolojik şiddet olayları kadının kendisi dışında evlilik birliği içinde ise çocuklarını tüm ailesini etkilemektedir. Ve hatta bu ihlaller genel kamu düzeni ve toplumu da olumsuz anlamda etkilemektedir.
Kadın haklarının ihlal edilmesi belli bir süre sonra toplumda normal bir durum gibi görülmeye başlanmakta ve bu durum toplumun yozlaşmasına neden olmaktadır.
Temel bir insan hakkı ihlali olan şiddet eylemlerinin meşru olarak kabul edilmesi, bu eylemlerin artmasına neden olmakta, çözüm bulunmasının önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır.
Özellikle son dönemlerde Ortadoğu’da yaşanan savaş nedeniyle yaşanan insan hakları ihlali sınır tanımaz bir hal aldı. Gazze’de İsrail’in özellikle sivil insanlara yönelik saldırılarda savunmasız durumda olan binlerce kadın yaşamını yitiriyor, binlercesi yaralanıyor.
Birçok dünya ülkeleri bu duruma gereken tepkiyi göstermiyor, veya çıkarları gereği göstermiyor. Sessiz kalmaları bir bakıma savaşın giderek şiddetlenmesine vesile oluyor.
Sonuç olarak şunlar söylenebilir:
1 – Yapılacak yerel seçimlerde kadınların seçme ve seçilme hakları büyük önem taşıyor.
2 – 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.
3 – Bu anlamlı gün; kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Demokratik toplumlarda erişim ve katılım noktasında kadınlara verilen haklar büyük öneme sahiptir.
4 – Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır.
5 – Kadınları ve erkekler her alanda eşit olarak temsil edilmeli. Toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı, seçim ve atama ile oluşan tüm karar organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul edilmeli.
6 – Türkiye’de ve uluslararası düzeyde kadının insan haklarını, eşitliği ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmayı amaç edinmeli. Hem ulusal hem de uluslararası düzeylerde, kadınların demokratik, eşitlikçi ve barışçı bir toplum düzeninin kurulması ve korunması sürecine özgür bireyler ve eşit yurttaşlar olarak etkin ve yaygın katılımını desteklemeli.
Hayatımızın her anına varlıklarıyla değer katan, desteklerini bizden hiç bir zaman esirgemeyen, emeğin ve fedakarlığın simgesi kadınlarımız için 5 Kasım Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yazdığım şiiri sunuyorum. Keyifli okumalar diliyorum.
KADININ DA ADI VAR
Sormayın bana
Kadının kimliğini
Ne adı belli
Ne de benliği
Tepeden tırnağa
İşgal edilmiş güzelliği
Sanki
Tokat gibi
Suratında his ederdi
Kimliksizliğin acı bedelini
** *
Hani derler ya
Saçı uzun aklı kısa
Eksiltmeyin
Bir an sopayı sırtından
Olmalı her zaman
Biri kucağında
Diğeri karnında
Düşünüyorum da
Nasıl bu kafayla
İlerlenir insanlık yolunda
***
Kadın dediğin
Bazen ana bazen yardır
Direne direne
Özgürleşmeyi yaratandır
Özgürleşen güzelleşir
Güzelleşen kadın
Zulme dur diyendir
Artık kadının da adı vardır
Kendi kaderini
Kendi elleriyle yazandır
***
Her beş Aralık’ta
Dünya kadınlarıyla
Dilleri
Dinleri farklı olsa da
Yürüyorlar kol kola
Halaylar zılgıtlarla
Zulme isyandır aslında
Bir gün
Zulüm saltanatlarını
Elbette yıkarlar başlarına
Muzaffer KALABA