Don felaketine ihracatçılardan çözüm önerileri

Mersin’de önemli bir yaş sebze ve meyve ihracat firması olan Biberciler Yaş Sebze ve Meyve Genel Müdürü Serhat Çamaşırcı, sektörde yaşanan bu felaketin izlerini azaltmak için çözüm önerilerini paylaştı.

GAMZE GÜLSER

Çamaşırcı, Çukurova’daki zirai don felaketinin sektör üzerindeki etkilerini en aza indirmek için hükümetin, felaketten etkilenen ürünlerin ihracatına öncelik vermesi gerektiğini belirtti. Bu noktada, özellikle don felaketinden zarar gören ürünlerin hızla dış pazarlara sevk edilmesinin, zararın azaltılması adına önemli olduğunu ifade etti.

Sigorta sisteminin tarım sektöründeki önemine dikkat çeken Çamaşırcı, mevcut tarım sigortalarının kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hasar tespit süreçlerinin hızlandırılması ve çiftçilerin sigorta primlerini daha rahat ödeyebilmesi için devletin prim desteklerini artırması gerektiğini önerdi.

VERGİ VE FİNANSAL DESTEKLE İHRACATÇILARIN YANINDA OLUNMALI

Çamaşırcı, vergi ertelemeleri, düşük faizli kredi paketleri ve üreticilere yönelik doğrudan gelir desteği sağlanmasının sektördeki olumsuz etkilerin hafifletilmesi adına kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, felaketten etkilenen ürünlerin ihracatını hızlandırabilmek için gümrük ve lojistik kolaylıklarının sağlanması gerektiğini ekledi.

Çamaşırcı, alternatif pazarlara erişimi kolaylaştıracak devlet destekli fuar ve ticari heyet organizasyonlarının da, krizden etkilenen üreticilere yeni fırsatlar yaratabileceğini söyledi.

KONTROLSÜZ İHRACATIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Sektörün kalitesini artırmak amacıyla bir ihracatçı yetkilendirme sistemi oluşturulması gerektiğini belirten Çamaşırcı, yalnızca belirli kriterleri karşılayan firmalara ihracat izni verilmesi gerektiğini önerdi.

Çamaşırcı, bu sistemin, kaliteyi korumak ve dış pazarlarda sektörü temsil etmek açısından önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, tarım ve ticaret ataşelikleri aracılığıyla yeni müşteri bulunmasının desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER İÇİN DEVLET DESTEKLERİ

Çamaşırcı, Mersin’deki zirai don felaketinin sektör üzerindeki etkilerinin uzun vadeli olabileceği uyarısında bulunarak, devletin alım garantisi ve destekleme programlarını devreye almasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, tarım işçileri ve ihracatçıların mağduriyet yaşamaması için kamu ve özel sektör iş birliğiyle hızlı çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN GÜVENCE ALTINA ALINMA ÖNERİSİ

Tarım sektöründe çalışan işçilerin daha iyi şartlarda çalışmasını sağlamak için devlet destekli tarımsal taşeron şirketlerinin kurulması gerektiğini söyleyen Çamaşırcı, bu sistem sayesinde işçilerin sigortalı olarak güvenceli bir şekilde çalışabileceklerini belirtti.

Çamaşırcı, tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin, sektördeki iş gücü kaybını da engelleyebileceğini ifade etti.

KOOPERATİFLEŞME VE DİJİTAL PAZARLAMA YÖNTEMLERİ

Çamaşırcı, komisyoncuların ve aracılık sisteminin kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, doğrudan üreticiden tüketiciye satış yapılmasını teşvik edecek kooperatifleşme ve dijital pazar yerlerinin oluşturulmasının önemine değindi.

Çamaşırcı, “Bu adımlar, hem üreticilerin gelirlerini artırmak hem de tüketicilere daha uygun fiyatlarla ürün sunmak açısından faydalı olabilir” dedi.