Diş Hekimi Sevcan Yavuz, diş eti çekilmesinin başlıca nedenlerini yanlış diş fırçalama, diş sıkma ve kötü ağız hijyeni olarak sıraladı. Bu alışkanlıklar diş etlerini zayıflatarak çekilmelerine neden olabiliyor.
CAHİT ERYILMAZ
Diş eti çekilmesinin, başlangıçta fark edilse de, zaman içinde ilerleyerek daha ciddi problemlere yol açabileceğine dikkat çeken Yavuz, tedavi edilmediğinde diş köklerinin açığa çıkmasının, dişlerin sabitliğini sağlayan kemik yapısının kaybına sebep olduğunu belirtti.
Yavuz, “Eğer diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ve dişi çevreleyen sert dokular tamamen kaybolursa, bu süreç diş kaybına yol açabilir. Diş eti çekilmesinin erken aşamalarda fark edilmesi, bu sorunun önüne geçilmesinde büyük önem taşıyor. Erken dönemde uygulanan düzenli bakım ve uygun tedavi yöntemleriyle diş eti çekilmesinin durdurulabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında, doğru diş fırçalama tekniklerinin öğretilmesi, diş etlerini güçlendirecek ağız bakım ürünlerinin kullanılması ve düzenli diş hekimi kontrolleri yer alıyor. Ancak, diş eti çekilmesi ileri aşamalara gelmişse ve diş etlerini çevreleyen kemik yapısı ciddi şekilde zarar görmüşse, cerrahi müdahaleler gerekebilir” dedi.
Yavuz, bu tür durumlarda diş eti nakli gibi cerrahi tedavi yöntemlerinin devreye girdiğini ve başarılı sonuçlar elde edilebileceğini belirtti.
Yavuz,”Diş eti çekilmesinin önlenmesi için en önemli faktörlerden biri de düzenli ağız bakımıdır. Dişlerin doğru şekilde fırçalanması, diş ipi kullanımı ve ağız gargaralarının düzenli olarak uygulanması, diş eti sağlığını korumada etkili olabilir. Ayrıca, diş hekimi kontrolü ile erken aşamalarda sorunların tespit edilmesi, diş kaybı riskini azaltmada kritik rol oynar. Diş eti çekilmesinin neden olduğu problemler, erken dönemde müdahale edildiğinde geri dönüşümlü olabilir. Ancak tedavi edilmezse, diş kaybı gibi kalıcı sonuçlara yol açabileceği için, ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi büyük önem taşır” diye konuştu.