Çocuk gelişiminde çocukların her yönden korunması ve bakımı oldukça önemli bir yere sahiptir. Küresel anlamda teknolojinin gelişmesi, yoğun iş temposu ve çeşitli diğer sebeplerden dolayı ailelerin çocuk koruması ve bakımı konusunda oldukça ihmale saptığını göstermiştir. Çevrenizi genel olarak gözlemlediğinizde sadece çocukların elinde teknolojik cihazları görmezsiniz. Ebeveynlerin ellerinde de çok zaman harcadıkları bir cihaz mutlaka görürsünüz. İşte bu durumlar da çocukların ihmaline sebebiyet verecek olan kötü etkenlerden bir tanesidir. Bunun yanında çocukların korunmasında ve bakımında sadece aileler sorumlu değildir. Çocuğun yakın çevresi de dahil olmak üzere devlet kurumlarının ve diğer destek kurumlarının da sorumlulukları vardır. Fakat çocuğun korunması ve bakımında en birincil sorumluluk taşıyan çocuğun ebeveynleri olduğu için anne ve babanın bu konu üzerinde daha çok durması gerekir. Ebeveynlerle birlikte yakın akrabaların ve yaşadıkları çevrenin rolü de oldukça fazladır. Bunlar genel olarak sağlıklı bir yapıda olursa devlet kurumlarının tedbirleri ve desteği ile çocukların bakımı ve korunması daha başarılı olacaktır.
Anne ve babanın rolü daha fazla olduğu için anne ve babanın yaş grupları, sosyo-ekonomik durumları, gelir seviyeleri, anne-babanın ikisinin çalışması ve çocuğa vakit ayıramaması, yaşadıkları sosyo-ekonomik çevre, çocuk sayısı ve eğitim seviyeleri çocuğun korunması ve bakımında oldukça önemli bir yere sahip olan özelliklerdir.
Örneğin, eğitim seviyesi yüksek olan ebeveynlerin eğitim seviyesi düşük olan ebeveynlere göre daha bilinçli olduğu, gelir seviyesi yüksek olan ebeveynlerin gelir seviyesi düşük olan ebeveynlere göre çocukları ihmal etmeme noktasında daha bilgili olduğu, yaşam standartları yüksek olan ebeveynlerin yaşam standartları düşük olan ebeveynlere göre çocuk bakımı ve korunması konusunda daha duyarlı olduğu, yaşları yüksek olan ebeveynlerin yaşları düşük olan ebeveynlere göre sorumluluk alma özelliği konusunda daha tecrübeli olduğu çocuk korunması ve bakımı noktasında etkili olan özellikler olduğu genel olarak bilinir.
Ayrıca biliş ve biliş üstü farkındalığa sahip ebeveynlerin diğer ebeveynlere göre dikkatlerinin ve ilgilerinin oldukça yüksek olduğunu da söyleyebilirim. Bu özelliğe sahip ebeveynlerde (genel olarak eğitim seviyesi yüksek olan, yaşam standartları her anlamda yeterli olan, ekonomik seviyeleri yüksek olan, gözetim düzeyi belirli bir seviyenin üstünde olan, yaş faktörü büyük olan ebeveynler vs.) inanç ve sezgiler noktasında, öz yeterlilik noktasında, biliş üstü beceri noktasında, biliş üstü strateji noktasında, uyanıklık noktasında, kuşaklar arası iletişim sorunlarını üst seviyede çözebilme noktasında, sanal dünya bilgisi ve bilişim bilgisi noktasında, riskleri hesap edebilme noktasında, çocuğunu kimsenin inisiyatifine bırakmama noktasında, sevgi noktasında, çocuğun ihtiyaçlarını ve ihtiyaç dışı her şeyini karşılama noktasında, bilişin düzenlenmesi noktasında ve bilgi noktasında diğer ebeveynlere göre daha donanımlı olduğunu da belirtmek istiyorum.
Bu özellikler çerçevesinde çocukların korunması ve bakımında nasıl bir yol izleneceği önceden bilinerek çocuklara sahip çıkmada daha kolay yöntemler dahilinde hareket edilerek çocukları her türlü kötülükten korumaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte çocukların bakımları noktasında da gözle görülür değişimler oluşacaktır.
Yazımı Nazım Hikmet’in şiiriyle tamamlamak istiyorum kıymetli okurlarım… Kasım ayının son demlerinde içinizi ısıtacak sımsıcak bir şiir…
Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında dünyayı çocuklara verelim kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı çocuklar dünyayı alacak elimizden ölümsüz ağaçlar dikecekler
Daha fazla bilgi ve kaynak için adresi biliyorsunuz…
Keyifli haftalar!