Çalışan Kadınlar İçin: İşletmelerde Patagonya (Patagonia) Örneği

Patagonia temelinde sosyo-ekolojik bir şirket örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu yazımda: Kendilerini ‘’aile işletmesi’’ olarak adlandıran şirketin, özellikle kadınlara yönelik kolaylık sağlayan uygulamalarından bahsedeceğiz.Şirketin çalışanlarının yanı sıra bu çalışanların ailelerini de korumayı amaçlayan şirket disiplininin neden Türkiye’de de yaygınlaşması gerektiğini savunacağız.

1983 yılından bu yana iş yerinde çocuk bakımı hizmeti sağlayan şirket çalışan ailelerin önemli bir yükünü ortadan kaldırmaktadır. Bu uygulama ile kadınların çalışma hayatına katılım oranı da artmaktadır. Çocuk bakım hizmetinin yanı sıra çalışanların kendilerine veya yakın bir aile üyesine bakmaları için ücretli izin destekleri de sağlanmaktadır.

Patagonia’nın çocuk bakım merkezi uygulaması, annelere sadece geçimini sağlamayı değil aynı zamanda iyi bir hayat kurmasının da önünü açmaktadır. Bu merkezde aileler öğlen aralarında çocukları ile doğrudan ilgilenebildiği gibi çalışma saatlerinde de çocuklarının isteği doğrultusunda iş yerinde diyalog kurabilmektedir. Bu faaliyetlerden babalarda aynı şekilde faydalanmaktadır.

Şirketin bünyesinde bulunan çocuk bakım merkezinde çocuklara, yaratıcı oyunlar oynatılmakta, yapılan faaliyetler ile çocukların risk ve fırsat alanlarını öğrenmelerine yardımcı olunmaktadır. Şirket, dikkat çekici bir tarihe ve faklı uygulamalara sahiptir. Ancak biz günümüzde ebeveynleri ve ağırlıklı olarak kadınları iş hayatından uzak tutan çocuk bakımı konusunu ele almak istedik. Ebeveynlerin çocuklarını bir yerlere bırakamaması, onlarla ilgilenememesi, kadın nüfusunun işgücü piyasasında olamamasına neden olmaktadır. Aylık gelirinin en az %70 ‘ini (asgarî ücret özelinde) kreşlere vermek zorunda kalan aileler için çalışmayıp evde kalmak daha makul gelmektedir. Bu etkilerin, mikro ve makro ekonomik verileri oluştururken ve değerlendirirken dikkate alınması gerekmektedir. Kadınların özel sektörde istihdam edilirken çocuk sahibi olmadan ve olduktan sonraki dönemleri, iş ve iş arama süreçleri;araştırılması gereken ekonomik, sosyal ve psikolojik bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

HARUN ŞİMŞEK