BEBEK GELİŞİMİ

Bebek, anne karnında başlayan serüveni ile tamamen ebeveynine bağımlıdır. Ağlamaları tamamen bedensel ve duygusal ihtiyaçlarını giderilsin diye vardır. Çünkü bir bebek en ilkel hâliyle bize emanettir. İlk süt alışı, ilk parmak emme, ilk yürüme çabaları, ilk yarım ve komik kelimesi, ilk kez anne baba demesi çok büyük bir olay değil mi?

Yaşamın ilk yıllarında da görülen parmak emme davranışı, bebeğin kendisini rahatlatmasını sağlar. Özellikle 0-3 yaş duyusal beynin en belirgin olarak geliştiği dönemde bu davranışın bu yaş aralığında olmasının bir anlamı vardır. Bebeklik yıllarında en çok duyusal reseptör ağız içerisindedir ve duyusal keşif hemen hemen o dönemde ağız yoluyla olur. Dolayısıyla bebeğin parmak emme davranışını yapıyor oluşu ağız içerisindeki reseptörlere verdiği bir cevap olabilir. Hatta bazen bu hallerini bir fotoğraf karesini sıkıştırıp anımsamak için saklarsınız.Bu durum anne karnından itibaren başlayıp, süt çocuğu döneminde yoğundur. Bu nedenle emzirme eylemi büyük önem taşır. Unutmayın. Bir bebek annesini onu emzirdiğinde tanır. Eğer anne ile bir bebeğin teması yoksa bebek strese girebilir. Gelişimsel açıdan problemler yaşar.

 

***

 

Bebekler de fiziksel sağlığına baktığımızda ise tıpkı bizler gibi gün içinde hareket edip kaslarını çalıştırmaya ihtiyaç duyarlar. Tüm bu sevimlilikleri ile onları izleriz.  Bu hareketler onları rahatlattığı gibi, kas gelişimlerini de sağlar. İlk agulamları, ilk anlamsız komik ifadelerine yine bebeklik çağında rastlarsınız. Bebekler 1 yaşına doğru yürümeye başlar. Bu süreç içinde bazı hareket becerilerini öğrenir. Yatarken dönme, destekli oturma, desteksiz oturma, emekleme, ayağa kalkma gibi hareket becerilerini kazanmasında, bebeğin karın üstü yatırılıp kaslarının geliştirilmesi büyük fayda sağlar.  Bol bol karın üstünde zaman geçiren bebekler, bu becerileri daha rahat kazanır. Bu nedenle Karın üstü yapılan aktiviteler çocuğun bedensel hareket çeşitliliğine ve bağımsızlığına büyük destek olur. Bir tür da düz yumuşak bir zeminde yuvarlanmalarını izlerken gözlerimiz dolar belki de kim bilir. Nasılda bize muhtaç öyle değil mi? Paytak paytak yürümeye başlayacağı sürece doğru giderken …

Bebeğiniz 2 haftalıkken bedensel gelişimini ve duygusal gelişimini  için bahsettiğim fiziksel aktivitelere başlayabilirsiniz. Bebeğiniz aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla baslamaniz daha uygundur. Yenidoğan bebeğinizin karnını, göğsünüze veya kucağınıza yerleştirmeye çalışın. Böylece yumuşak bir zeminde, sizin kontrolünüz altında bu pozisyona alışmasını sağlayabilirsiniz. Bu güvenli bağlanma açısından büyük fayda sağlayacaktır.

 

***

 

Ayrıca bebeğimizin ilk adımı kadar hareketi başlatan fiziksel her bir eylemde çok kıymetlidir. Bu durum; çocukların kelimeler oluşturmadan önce sesleri başlatmasına benzer. Bu nedenle gelişimsel sürecin takibinde olmak her zaman önemlidir.

 

***

 

Bir bebeğin kısaca nelere ihtiyaç duyduğunu sizlere aktardım. Bir soru sorarak bitirmek istiyorum.

Bu kadar masumlarken, muhtaçlarken terk etmek neden?