“Yönetmelik, haksız ücretlere sebep olacak”

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmelik Taslağı’nın hukuki işlemlerde karışıklığa ve haksız ücretlere neden olacağını söyledi.

HABER MERKEZİ

Ulubaş, Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği’nin hukuki işlemlerde karışıklığa sebebiyet vereceği ve yeni kullanılacak unvanlar nedeniyle mağdur olan tarafların hakkını aramasını zorlaştıracağı konusunda endişelerini dile getirdi.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan “Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği” taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu yönetmelik ile ulaştırma acenteleri ve navlun komisyonculuğu yapan firmaların, ticaret kanununda yer almayan bir isimle yeni bir klasmana taşınmış olduklarının ve “Taşıma İşleri Organizatörleri” unvanı ile adlarına özel bir yönetmelik hazırlanmış olduğunun altını çizen Ulubaş, “Bu durum hukuki işlemlerde karışıklığa sebebiyet verecek, yeni kullanılacak unvanlar nedeniyle mağdur olan tarafların hakkını aramasını zorlaştıracak” dedi.

– TİCARET KANUNUNA AYKIRI ÜCRETLERE MARUZ KALACAĞIZ

Ticaret kanununun bu firmalara, navlun harici haksız ücret tahsil etmelerini yasakladığına vurgu yapan Ulubaş, “Bu nedenle bu taslak yönetmelikte yer alan “tavan ücret tarifesi uygulaması” ile “Bakanlık, ücret tarifesi uygulaması getirebilir“ şartı getirilmiş. Bu ücretlerin ticaret kanunumuza aykırı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ulubaş ayrıca ticaret kanununa aykırı olduğunu düşündükleri diğer bir uygulamanın da bu taslak yönetmelikte yer alan “Gönderen, taşıttırdığı yükün varış gümrüğüne varmasından sonra cirolamış olduğu konşimentoyu ve kararlaştırılmış olan taşıma bedeli ile taşımadan doğan diğer bedelleri, düzenlenen taşıma senedi gereğince taşıma işleri organizatörüne vermek ve ödemekle yükümlüdür“ hükmü olduğunu dile getirdi ve bu hüküm ile acentelerin taşıyıcıdan tahsil etmeleri gereken ücret için gönderenin sorumlu tutulduğunu kaydetti.

Konu ile ilgili görüş ve taleplerini ilgili tüm Bakanlıklara ve kurumlara ilettiklerini ifade eden Ulubaş, “Taslağın, sektörün görüşü alındıktan sonra taleplerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi inancındayız” diye konuştu.