Toplum kadınla güzelleşecek

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, kadının toplumdaki yerinin yadsınamayacak kadar büyük olduğuna vurgu yaparken, “Toplum kadınla güzelleşecek” dedi.

Yeni Güney Gazetesinden Abdullah Öztürkmen’le bir söyleyişi yapan Gelbul, 25 Kasım’da kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında çok önemli mesajlar verdiklerini söyledi.

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, kısa sürede yaptıkları çalışmalarla, kentin her kesimine hitap etmeye çalıştıklarını söyledi.

A.ÖZTÜRKMEN: Mezitli’de düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ciddi bir organizasyon gerçekleştirdiniz. Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim?

S.GELBUL: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Mezitli Kent Konseyi’nin bileşenleri ile yol almak istedik. Çünkü tek başına yaptığınız hiçbir şeyden verim alamıyorsunuz. 20 STK ile bir araya geldik. Bunlardan MESİAD, Mersin Barosu, Makine Mühendisleri Odası, GİŞKAD gibi STK’lar ile bir araya gelip hep birlikte yürüdük. Mezitli Belediyesi, Mezitli Soroptimist Kulübü ve Mezitli Kent Konseyi işbirliğinde yapıldı. Birçok STK ve halkımız bize destek verdi. Farkındalık yarattık ve dünya basınında da yer aldık.

A.ÖZTÜRKMEN: İstediğiniz mesajı verdiniz mi?

S.GELBUL: Burada önemli olan kadına yönelik şiddetin aza inmesi. Çünkü ülkemizde hergün hızla artan bir şiddet var. Bizler cinsel istismarın, sömürünün, tecavüzün karşısındayız. Hep beraber bu işi çözelim istiyoruz. ‘Toplum kadınla güzelleşecek’ dedik ama bazı şeyleri de eşit koşullarda bakarak yapmamız gerekiyor.

A.ÖZTÜRKMEN: Sadece 25 Kasım yetiyor mu kadına yapılan şiddeti anlatmaya?

S.GELBUL: Biz sadece 25 Kasım ve 8 Mart’ta değil, ‘Hergün özgürleştikçe kanatlarımızı çırpacağız’ diyoruz. Bu bizim sloganımız. Bundan sonra STK’lar ile birlikte hareket etme kararı aldık. Birlikte olmayı başarabilirsek, birlikte hareket ettiğimiz 20 kurum 40’a 50’ye çıkarsa ses getirir. Biz eyleme geçtik, diğer STK’ları da bizimle birlikte eyle geçmeye davet ediyoruz.

A.ÖZTÜRKMEN: Göreve geldikten sonra Mezitli Kent Konseyinde ne değişti?

S.GELBUL: Ben ve yürütme kurulundaki arkadaşlarımız tamamen demokratik bir seçimle göreve geldikten hemen sonra meclislerimizi değerlendirdik. Çocuk, eğitim ve engelli meclislerini kurduk. Her bir alt meclisimizin sayısı neredeyse 25. Her bir meclis her hafta toplanıp kararlar alıyor. Bu kararları yürütme kuruluna sunuyorlar. Bizler de uygun olanları kabul edip harekete geçiyoruz. Engelli Meclisimiz şuanda işaret dili eğitimine başladı. Biz hep spesifik projeler peşindeyiz. Bir STK gibi çalışmak ve düşünmek istemiyoruz. Çünkü konseyler, tüm STK’ların birleşeni ile oluşur.

A.ÖZTÜRKMEN: Çocuk sokağı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

S.GELBUL: Viranşehir’de Mezitli Kent Konseyi’nin bir çocuk sokağı oldu. Ebeveynlerimiz cinsel istismar ve tecavüz olaylarından korktukları için çocuklarını sokağa indiremiyorlar. Ebeveynlerin güveneceği, çocukların da çocukluğunu yaşayabileceği bir oyun alanı yaptık. Akdeniz Rotary Kulübü ve Mezitli Belediyesi ile beraber yaptık.

A.ÖZTÜRKMEN: Kadınlarla ilgili başka projeniz var mı?

S.GELBUL: Kadın Meclisimizin gerçekleştirdiği ‘Hedef 500 KETEM’ ile kadınların her türlü kanser taraması.

Mezitli’de Hasan Arslan Tarama Merkezi vardı. Biz birçok kuruluşa gidip anlaşmalar yaptık. Kadınlarımızın taramalarını yaptırdık ve bilinçlendirdik. 250’yi buldu bu sayı. ‘Hedef 500’ dedik. Son zamanda Arbella ile anlaştık. Orada 270 kadının çalıştığını öğrendik. Onlarla işbirliği protokolü yaptık. Lojistik desteği yine Hasan Arslan Bey sağlıyor. Lokomotif görev üstlendik. Kadınlar için bir şeyler yapmaya çalıştık. En azından farkındalık yarattık.

A.ÖZTÜRKMEN: Gençlerle ilgili projeniz var mı?

S.GELBUL: Gençlikle ilgili projemiz, sahillerimizde o kadar güzel yerlerimiz var ki, bunu doğru dürüst değerlendiremiyoruz. Ayrıca özellikle ayın ilk haftasında sahil temizliği gerçekleştiriyoruz. Biz bu konuda biraz mustaribiz. Sizin vasıtanızla burada bir duyuru yapmak istiyoruz; sahil temizliğini halka açıyoruz. Bu konuda bileşenlerimize mail gönderiyoruz. Buna rağmen 3-5’i geçmiyoruz. Amacımız, sahilimizi temizleyip, temiz bir sahil oluşturabilmek. Biz bir yandan temizlik yaparken, diğer yandan vatandaş gelip, yine orayı kirletiyor. Bundan dolayı özellikle ayın ilk haftasında Gençlik merkezimizin bizimle birlikte destek vermeleri gerekiyor.

A.ÖZTÜRKMEN: Yapmayı düşündüğünüz başka projeler?

S.GELBUL: Mezitli Kent konseyi olarak o kadar çok projemiz var ki, bunlardan biri de eğitim projesi. 29 Ekim Cumhuriyet temalı okullar arası şiir yarışması gerçekleştirdik. 143 müracaat oldu. Milli Eğitimin belirlediği jüri ile hepsinin taraması yapıldı. Dereceye giren çocuklarımızı ödüllendirdik. Ödüllendirmemizin nedeni, Cumhuriyet ve demokrasi bilincini geliştirmek.  Biz burada 143 çocuğu bu şekilde tetikledik. Bunu eğitim meclisimiz karar verdi ve hayata geçirdik. Bunlar hep eylemdi ve biz eylemleri dökerek, hareket ettik. Ayrıca ‘Engelsiz aşk’ diye geçtiğimiz yıl bir eğlence yaptık. Engellilerimizle birlikte Down Cafede dans ettik ve onların mutlu olmasını sağladık. Mezitli’de bir engelliler derneği kurulması için kolları sıvadık. Yaşlı bakım evi ile çalışıyoruz ve yaşlılarımızı ziyarete gidiyoruz. Mezitli Kent Konseyinin en büyük şansı, meclisleri ve yürütme kurullarının çok iyi anlaşması ve birlikte çalışması. Biz çok güzel ve dinamik ekibiz. Ben demeden, biz diyerek yol alıyoruz.

A.ÖZTÜRKMEN: Düzensiz göçmenlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

S.GELBUL: Sosyologlar hep şunu söylüyor; Bir ülkeye göç edenler, 5 yıl içerisinde dönen döner, geriye kalanlar en az 15 yıl o ülkede ikamet ederler. Biz bunları göz önünde bulundurarak, yerel yönetimlerle çalışmayı da planlıyoruz. Mezitli Belediyesi ve Mezitli Kent Konseyi olarak bundan 2 hafta önce İstanbul Divan Otelde Çalıştay gerçekleştirildi. Biz de bu çalıştayın bir ayağında olduk. Bununla ilgili olarak konseyimizde sunum olarakta gerçekleştirmek istiyoruz. Buna istinaden bir göç grubu oluşturduk. Almanya Başbakanı Merkel bile bunu söylemiş, ‘Ben ülkeme gelen mültecilerden çocukların eğitimini geliştireyim ki etrafa, ülkeme senkorize olsun’. Biz bu çocukları yok sayamayız. Bu çocuklar varlar. En azından bunlarla ilgili bir kültür karışımı yapmak için etkinlikler yapılması gerekiyor. Bu çocuklarla ilgili kendi kültür ve sanat grubumuzda enstrümantal çalmalarını öğretmek, koro kurmalarını, müzikle iç içe olmalarını istiyoruz. Göç grubumuz bununla ilgili çalışmalar yapmak üzere. Yakın zamanda bunu faaliyete geçireceğiz.

A.ÖZTÜRKMEN: Girişimcilik kursu ile ilgili bir proje var mı?

S.GELBUL: Bundan 4 ay önce KOSGEB, Mezitli Kent Konseyi ve Mezitli Belediyesi işbirliği ile 100 kişiye girişimcilik kursu verdik. Bu girişimcilik kursunu verirken de ağırlık yine kadınlarımızda oldu. Hatta Neşet Başkanımız kadınlara da şöyle bir söz verdi; Buradan, bu belgeyi alan kadınlarımız eğer bir çiçek, ekmek ya da yetiştirmek isterse dere kenarında bile olsa onların satışına izin vereceğini söyledi. Üretici kadınlarımıza da ayda bir eğitim programı hazırlıyoruz. Yakın zamanda yine Akdeniz Rotary ve Mezitli Kent Konseyi olarakta EV-KA projesinin bir parçası olacaklar.