HEP İYİ KAL

-GAMZE PALAMUT-

Çocuklarınızı sakın “bu dünyada iyiler kazanır” diyerek büyütmeyin. Onlara deyin ki; “Dünyada hep arsızlar, çığırtkanlar, kötüler ve ikiyüzlüler kazanır, ama sen onursuz bir kazancın, onurlu bir kaybedişe asla ulaşamayacağını bil ve hep iyi kal.” Metin Akpınar

Ne kadar iyi olursak olalım, incitmekten, kırmaktan, kötü olmaktan ne kadar korkarsak korkalım, kazanmayı beklerken, kaybettiğimize şahit olduğumuz zamanlar olur. Çünkü o kırmaktan, üzmekten korktuğumuz birçok insanın bizi kırmaktan çekinmediğini, kötülük yapmak için çabaladığını fark ediyoruz ve ‘bu dünyada hep iyiler kazanmıyor’ düşüncesi sarıyor aklımızı.

Çocukluğumuzdan beri ‘hep iyiler kazanır’ düşüncesiyle büyütüldük belki de, ama büyüdükçe dünyada ne kadar kötü, ikiyüzlü, arsız insan varsa hep kazandıklarını gördük. Peki, neye göre, kime göre kazandılar ya da ne kazandılar? İşte bunu kendileri hiçbir zaman sorgulamadılar. Çünkü onlar kendilerine göre hep kazandılar. Kendi yaşayışlarına, kendi çıkarlarına göre kazandılar ve tabi ki onursuz bir şekilde kazandılar.

Peki, bu onursuz kazançlar, onurlu olan kaybedişlerden daha mı etkili oldu?

Daha mı yaşanılabilir vaziyette oldu?

Elbette ki değil.

Onursuz bir kazanç, onurlu bir kaybedişe ulaşamayacağı gibi, karakteri ve insanlığı da kaybettirmeye yol açar. Belki o kötüler, arsızlar, ikiyüzlü yalancılar hep kazandıklarını düşünüyorlardır, ancak iyi bir insanın yaşadığı hayata kesinlikle sahip olamıyordur. Bu durum da bu hayattaki en büyük kayıplardandır bana göre. Bu yüzdendir ki siz yine de hep iyi kalın ve çocuklarınıza hep iyi kalmalarını aşılayın. Hep diyoruz ya ‘bu dünyayı güzellikler kurtaracak’ ve o güzellikleri de bence sadece çocuklar yaşatacak!