AQUABABİES İLE BEBEKLERİN YÜZME KEYFİ

Mersin’in ilk ve tek bebek yüzme okulu Aquababies Mersin, uzman kadrosunun verdiği derslerde öğretilen teknikler ile çocukların bilinçli nefeslerini tutmalarını, özgürce hareket etmelerini teşvik edip, kendi başlarına kenara çıkmalarını ve sırt üstünde yatabilmelerini ve yüzmenin temelini oluşturmalarını öğretiyor.

BİLGE ÇAKIR/ÖZEL

Bir ebeveyn eşliğinde yapılan dersler ile ebeveyn ve çocuk, birlikte doğru teknikleri öğreniyor ve birlikte pekiştirme fırsatına sahip olabiliyor.

“UYKU, YEME VE GAZ SORUNLARINI DÜZENE SOKAR”

Aquababies Mersin Bölge Temsilcisi Sinem Kara, araştırmalara göre yüzen bebeklerin yüzmeyenlere kıyasla birçok beceriyi daha erken kazandıklarının gözlemlendiğini söyledi. Kara, “Bu dersler zeka, denge, koordinasyon, algısal yetenekleri arttırıcı potansiyele sahip olduğu gibi; çocuğun sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimini de sağlar. Bebeklerde ve çocuklarda uyku, yeme ve gaz sorunlarını düzene sokar. Hepimizin sağlık durumu ne olursa olsun doğup yaşlanana kadar yapabileceğimiz tek spor yüzmedir” dedi.

“SAĞLIK AÇISINDAN BİRÇOK YARARI VARDIR”

Bebek ve çocuk yüzme dersleri hakkında bilgi veren Kara, “Bebek ve çocuk yüzme derslerimiz, dünyada 27 senedir uygulanan bir tekniğin aktarılmasıdır. Bu eğitim, yüzmenin temelini oluşturmanın yanı sıra bebeklere sağlık açısından birçok yararı vardır. Faydaları sayacak olursam; Gelişimi arttırır ve tüm kasları kuvvetlendirir, denge ve koordinasyonu geliştirir, Ebeveyn ile bebek bağını güçlendirir, akciğerlerin gelişimini arttırır, kalp ve dolaşım sisteminin harekete geçirir, sinir sistemini rahatlatır, psikolojik ve sosyal gelişimini destekler, bağımsızlığı ve özgüveni arttırır, yeme, gaz ve uyku sorunlarını düzene sokar” şeklinde konuştu.5

Aquababies Mersin Bölge Temsilcisi Sinem Kara, 5 yaşından önce hem gerekli kas gücünün bulunmaması hem de gerekli koordinasyon ve motor becerileri bulunmamasından, değişik yüzme stillerinin gerektirdiği kulaçları ve nefes alma tekniklerini öğrenmek için küçük olduklarının altını çizdi.

Kara, “Bebek yüzme programı, bebeklerin doğal nefes tutma reflekslerini kullanarak özgürce hareket etmelerini teşvik edip suyun içinde güvende olmalarını öğretmeyi hedefler. Bebekler yüzme refleksi ile hayata geldiklerinden su içerisinde kendilerini hem huzurlu hissederler hem de refleks yok olmadan yüzme becerilerinin temelini oluştururlar”  ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYDEN ÖNEMLİSİ SUYU SEVMEYİ ÖĞRENECEKLER”

Her çocuğun kişiliği gibi fiziksel gelişiminin de farklı olduğunu kaydeden Kara, “Bazı çocukların yüzme becerileri iyi olsa da dalmaktan hoşlanmayabilir. Bazıları da tam tersine dalışlarda çok mutlu olabilir, bazıları ise su üzerinde keyif yapabilirler. Bu dersler sayesinde bebekleriniz 4-5 yaş öncesi su güvenliği, bilinçli nefes tutmayı, suya hakim olma ve her şeyden önemlisi suyu sevmeyi öğreneceklerdir. Derslerimizin bir ebeveyn ile yapılmasının amacı da bebeklerinizin iyi birer gözlemci olması ve ebeveynlerini örnek almasından kaynaklanır. Bizim en önemli işlevimiz ebeveynlere destek vermek ve gerekli tekniği göstermektir. Bizler gelişmeleri gereken noktalarda bebeklere destek olur ve öğrendiklerini pekiştirmelerine yardımcı oluruz. Derslerin haftada bir olması, bazı çocuklar için yeterli olmadığından, ebeveynlerde öğrendikleri teknikleri ders dışında çocukları ile havuzlarda pekiştirebilirler. Ebeveynlerin istikrarı, istekli, sabırlı tavrı ve sakin davranışları çocuklarının ilerlemesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Ebeveynlerin beklentilerini çok yüksek tutması kısa sürede motivasyonlarının bozulmasına sebebiyet verebilir. Bir bebeğin emekleme ve yürüme süreci yaklaşık 5-6 ay boyunca sürerken yüzmesi için 4-5 hafta çok kısa bir süredir. Bu duruma hazırlıksız yakalanan ebeveynler umutsuzluğa kapılıp vazgeçebilirler. Eğitimleri doğru alan ve fırsat buldukça eğitimleri tekrarlayan ebeveynler mutlaka istedikleri sonuca ulaşacaklardır” diye konuştu.

“YÜZMEYİ ÖĞRETMELERİ İÇİN TEMEL ATILMAKTADIR”

Eğitimler hakkında da bilgi veren Kara, “Derslerimiz bir ebeveyn eşliğinde yapılmaktadır. Bebek ve Toddler gruplarımız 3’er kurdan oluşmaktadır. Her kur 5 hafta sürmektedir. Her dersimiz bir saattir. Bebek 1. Kur; Ebeveynlerin, çocuklarına doğru teknikleri öğretebilmeleri için bir başlangıçtır. Çocuklarına nefes egzersizlerini ve ardından dalarak yüzmeyi öğretmeleri için temel atılmaktadır. Bebek 2. kur; 1. Kurun devamı olarak, ebeveynlerin özgüvenini arttırarak, çocuklarına öğretmen olmayı ve bebekleri yüzerken bırakmayı hedefler. Bebek-ileri seviye; Sonunda şarkı ve oyunlarla eğlence katarken, uzun mesafe yüzmeyi pekiştiriyoruz. Toddlers; Toddler 1 ve 2’ler birlikte eğitim alarak nefes ve koordinasyon becerilerini geliştiriyorlar. Su güvenliğinin ilk aşamalarını öğreniyorlar. Toddlers-ileri seviye; Koordinasyon becerilerini güçlendirirken, uzun mesafe yüzme ve su güvenliği becerilerini pekiştiriyorlar. Ebeveynlerin talepleri doğrultulsun da derslerimizin yoğunluğu hafta sonu C.tesi ve Pazar günü olmaktadır. Fakat dileyen ebeveynlerimiz grup oluşturup hafta içi saat 17.00 dan sonrada eğitim almaktadır. Kardeş indirimlerimiz ve grup indirimlerimiz mevcuttur” diye konuştu