“Anne-Bebek Güvenli Bağlanma”

BİLGE ÇAKIR

Uzman Psikolog Gizem Göçtü Yarım anne ve anne adaylarına verdiği “Anne-Bebek Güvenli Bağlanma” konulu seminerde, “Belirli bir figüre karşı, özellikle stresli durumlarda yakınlık arama ve sürdürme eğilimi tarafından oluşturulmuş sürekli duygusal bağ, bağlanmadır” dedi.

Uzman Psikolog Gizem Göçtü Yarım, Forum Yaşam Hastanesi’nde anne ve anne adaylarına, “Anne-Bebek Güvenli Bağlanma” konulu seminer verdi.

Çocukta gelişim sürecinin en önemli parçasının, nasıl iletişim sağlanacağının öğrenmek olduğunu söyleyen Yarım, “Belirli bir figüre karşı, özellikle stresli durumlarda yakınlık arama ve sürdürme eğilimi tarafından oluşturulmuş sürekli duygusal bağ, bağlanmadır” dedi.

Bağlanmanın 4 temel özelliği olduğunu belirten Yarım, bu özellikleri şöyle sıraladı:

  • Yakınlığın Sürdürülmesi: Bağlandığı insanlara yakın olma arzusu,
  • Güvenli barınak: Tehlike ve korku durumunda rahatlık ve güvenlik için bağlanma figürüne sığınabilmek,
  • Güvenli liman: Çocuğun çevreyi keşfedebilmesi için bağlanma figürünün varlığında çevrenin ve diğer ilişkilerin keşfedilmesi,
  • Ayrılık acısı: Bağlanma figürünün yokluğunda endişe oluşması”

“OLUMLU İNANCI FARK EDİN”

Dinleyicilerden kendi çocukluklarını düşünmelerini isteyen Yarım, “Çocukken birinin sizinle ilgilendiği bir anıyı düşünün. Mesela birinin sizi sevdiği, sarıldığı şefkat gösterdiği bir ânı. Şimdi anının içine girin oradaki güzel ve olumlu hisleri far kedin. Bedeninizdeki duyumları far k edin. Kendinizle ilgili inandığınız olumlu inancı fark edin” şeklinde konuştu.

GÜVENLİ OLMAYAN BAĞLANMA BİÇİMLERİ

Güvenli olmayan bağlanma biçimleri hakkında bilgi veren Yarım, bunları ise şöyle sıraladı:

  • “Kaygılı kaçınan bağlanma: Bakım veren kişinin yakınında olma arayışında olmaz. Bakım veren kişi bebeğin ihtiyaçları ile yeterince ilgili değil. İhtiyaçlarının farkında bile değil.
  • Kaygılı Çelişkili Bağlanma: Anneye yapışık halde olup diğer hiç bir şeyle ilgilenmiyor. Anne ne yapacağını bilmez gibi, kaygılı ve endişeli.
  • Düzensiz bağlanma: Çocuk anneye doğru sevgiyle koşarken birden durur, geri döner ve ondan uzaklaşır. Düzensiz bağlanma çocuğun ebeveynleri tarafından fiziksel şiddet ve cinsel istismara uğradığı durumlarda ya da travmatik bir kayıp yaşadığında ortaya çıkar. Sonraki ilişki yaşantılarına arabuluculuk edecek biçimlenmiş bir bağ.
  • Kaçınmalı bağlanma: Duygusal bağ yok gibi, mantıklı duygu beden anlayamaz. Başkalarının sözsüz ifadelerini okumakta zorlanır”

Uzman Psikolog Yarım, güvenli bağlanmanın ise, ilişkilere değer veren, güvenebilen, kendi çocuklarını bugünle birleştirebilen bağlanma olduğunu vurguladı.